Volvo V90 Bi Fuel får goda gröna omdömen

 

Volvo V90 Bi Fuel får goda gröna omdömen

”En gamechanger för biogas som fordonsbränsle” skriver Gröna Bilister som minst sagt ger tummen upp för Volvo V90 Bi Fuel. Inte bara för modellen utan för att Volvo satsar hårt på miljöalternativen.

När Volvo släppte sin nya miljöbil var det flera recensenter som sa sitt. En del recensioner går att hitta i biltidningar medan andra hos organisationer som kämpar för en hållbarare utveckling. Vad man lyft upp för punkter beror därmed lite på vad man har för fokus. Gröna Bilister har skrivit en av de längre recensionerna och har valt extrafokus på miljöperspektivet. Detta även om de också lyfter upp andra aspekter. De sammanfattar lanseringen av Volvo V90 Bi-Fuel med ”Detta är nog det viktigaste som händer i Miljösverige just nu och definitivt gamechanger för biogas som fordonsbränsle”

Kraft och smidighet

Med 254 hästkrafter och vridmoment på 350 newtonmeter finns det minst sagt kraft under huven. En kraft som Volvo även tar hand om på ett mycket bra sätt. För enligt Volvo ska det vara lika mycket kraft oavsett om man kör på bensin eller gas. Det gör att de sticker ut lite mot andra gasbilar.

Kör man på Eco-läget optimeras drivlinan för att pressa bränsleförbrukningen och minimera utsläppen. En kraftfull motor som levererar en smidig körning. Automatlådan är så ryckfri att man kan uppleva att man kör en elbil. Det kan visserligen ses som en nackdel att man inte kan få manuell låda men samtidigt skapar detta möjligheten att köra så miljövänligt som möjligt utan att själv behöva tänka på växlingen.

En fördel är även tankarnas storlek. Gasen räcker till cirka 40 mil och utöver det ryms 55 liter bensin. Man kan alltså åka riktigt långt utan att behöva tanka. Men bensintanken ska i första hand ses som en reservtank.

Men dyr

Enda nackdelen är priset. De skriver att ”Volvo går en balansgång med nya V90”.  De vill konkurrera med tyska prestigemärken men samtidigt vill de inte gå miste om den viktiga tjänstebilssektorn. Biogas har slagit igenom stort bland taxibilar och inom vissa företag. Det är där som den stora marknaden finns för Volvo och som man därmed vänder sig till.

Gröna Bilister landar på att bilen inte kan få titeln ”Miljöbästa bil”. Detta utifrån att energieffektiviteten är för dålig. Det beror på att bilen helt enkelt är för stor och därmed kräver mer krafter än de mindre varianterna. Men samtidigt ger de bilen ett riktigt bra slutbetyg –  ”Använd den rätt och det är en mycket bra miljöbil”.