Kombi med gas – Volvo V90 Bi Fuel

Kombi med gas – Volvo V90 Bi Fuel

Att miljövänligare alternativ är på frammarsch är tydligt inom bilindustrin. Den senaste modellen från Volvo, Volvo V90 Bi Fuel, är ett tecken på det. En bilmodell som till stor del bygger på dess föregångare även om vissa förbättringar kan ses. Detta rapporterar Teknikens Värld.

Ser man enbart till motortekniken är skillnaden inte speciellt stor mellan V90 Bi Fuel och dess föregångare V60 och V70. Här finns en bensindriven turbomotor med 254 hästkrafter. Denna tank är på 55 liter. Men det är gasdriften som är mest intressant. Den bygger på gastankar som tillsammans rymmer 18kg gas. Det betyder att man kan köra ca 40 mil innan de behöver fyllas på. En generös sträcka vilket är positivt med V90. Den som både utnyttjar gasen och bensinen kan därmed köra hela 121 mil innan man behöver tanka.

Då detta är en miljöbil är även intresset stort hos många konsumenter hur mycket som den kommer att släppa ut. Enligt Volvo kommer det ligga på samma nivåer som V70 vilket betyder 120 gram koldioxid/km om man kör på metan och 40gram vid körning på biogas.

Företagsprofil

I likhet med tidigare gasbilar förväntas efterfrågan vara stor hos företag. Enligt Volvos chef för företagsförsäljning, Fredrik Isaksson, är det bland annat taxibolag som visat intresse. Dessutom är det många företag som har tydlig miljöpolicy som köper gasbilar.

Pris

Än så länge går det inte att köpa Volvo V90 Bi Fuel. Den har börjat tillverkas men de som är intresserade kan ännu bara boka sitt exemplar. Den kostar ca 388.000kr vilket då bara är 13 000 mer än vad en bensindriven V90 kostar. Priset bör alltså inte vara avgörande vilken av dessa två modeller som väljs. Det handlar istället snarare om vilka möjligheter som finns att tanka bilen i ens närhet. För även om intresset är stort för gasbilar så saknas tankningsställen i stora delar av landet.

Utrustningsmässigt kommer flera olika alternativ att erbjudas. Det spelar därmed inte någon roll om man väljer bensindrift eller gasdrift utifrån denna punkt då utbudet gällande utrustning är identiskt.